19:37
Ce trebuie să ştim despre stafide
Există stafide închise sau deshise la culoare, cu sau fără seminţe. Cele închise au mai multe calităţi curative. Stafidele sunt bogate în caliu- 100 g stafide conţin 860 mg caliu. Mai conţin fosfor, natriu calciu, magneziu, fier, vitaminele B1, B2, PP sau acidul nicotinic, care intră în componenţa fermenţilor ce participa la respiraţia celulară şi schimbul de proteine şi care reglează activitatea sistemului nervos. Tocmai din acest motiv stafidele întăresc sistemul nervos şi au o acţiune calmantă. Caliul reglează PH-ul din sînge, Susţine activitatea muschiului cardiac, îmbunătăţeşte transmisia impulsurilor nervoase, acţionează benefic asupra rinichilor şi a pielii. Stafidele mai au proprietatea de a înlătura inflamatiile, find diuretice naturale. Sunt bune în cazul intoxicaţiilor, eliminînd toxinele din sînge. Stafidele sunt recomandate în cazul bolnavilor cu afecţiuni cardio-vasculare.

În cazul tusei sau atunci cînd va curge nasul ori sunteţi răguşit vă poate veni în ajutor o infuzie din stafide cu suc de ceapă. Peste 100 g de stafide spălate se toarnă 1 pahar de apă în clocot, se lasă pentru 10 min. Apoi se filtrează, storcinduse bine. La lichidul căpătat se adugă 1 lingură suc de ceapă. Se bea cîte 1/2 pahar de 3 ori pe zi. Stafidele opărite deasemenea consumaţile.
Remediu de întărire a organismului cu stafide şi ovăz. Se ia 1/2 pahar de stafide şi 1,5 l apă rece. Se pun la foc, se aduce la punctul de fierbere. Apoi se face focul mic şi se mai lasă la foc pentru 3-4 ore. Se filtrează şi se bea de 2-3 ori/zi cîte 1 pahar, la care se adaugă 1 lingură miere de albine şi 1 lingură suc de lămîie. Se bea călduţ. Durata: 10 zile.
Curăţarea ficatului cu stafide. Dimineaţă se alege 1/2 pahar de stafide şi se lasă la înmuiat pentru 15 min. în apă călduţă. Apoi se spală cu apă curată. Se pun stafidele într-un pahar şi se umple paharul cu apă fiartă şi răcită de temperatura camerei. Se lasă pînă a două zi dimineaţă, cînd se bea tot lichidul, apoi se mănîncă stafidele. Vă culcaţi şi aplicaţi termoforul cald pe partea dreapta, în zona ficatului. Se stă culcat circa 1,5- 2 ore. Procedura se face 1 dată în săptămînă, de dorit joia. Durata 1 lună. În restul zilei se mănîncă mai multe fructe şi legume, eliminînd mîncarea grasă, prăjită.
Contraindicaţii: diabet zaharat, ulcer stomacal şi duodenal, tuberculoză în faze acute, enterocolite, obezitate, insuficientă cardiacă acută.
Категория: Sănătate | Просмотров: 927 | Добавил: geony | Теги: stafide, trebuie, despre, ştim, , Ce | Рейтинг: 3.0/2
Всего комментариев: 0
avatar